Candida-dieet.nl
Overwin candida met voeding en levensstijl

Het Candida-dieet

Er zijn enorm veel lijsten met voedingsmiddelen die wel of niet ‘mogen’. Het is daarom belangrijk om te begrijpen wat de basisgedachte is: geen suikers (lees hier meer over de relatie tussen suiker en Candida), zo min mogelijk koolhydraten en zetmeel, geen schimmels en gist, maar zoveel mogelijk groene groenten en onbewerkte, glutenvrije granen (geen tarwe) en zoveel mogelijk vers, puur en biologisch voedsel. Geen blikjes en pakjes meer dus. Verder geldt: geen verzurende producten als koffie, alcohol of drugs.

In de strijd tegen de Candida kun je het beste om uitsluitend voedingsmiddelen eten die hierboven genoemd worden. Hoe strikter deze lijst gevolgd wordt, hoe sneller de Candida verdwijnt. Andersom geldt: hoe meer je ‘smokkelt’, hoe langer het duurt voor de Candida helemaal weg is, dit kan maanden en soms zelfs jaren duren. Radicale veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl zijn noodzakelijk om weer helemaal gezond te worden.

Het slikken van supplementen is aan te raden, met name supplementen waarin onder andere de volgende ingrediënten voorkomen: caprylzuur, knoflook, Pau d’Arco en grapefruitzaad (zie ook: Candida-killers). Daarnaast kunnen bioresonantie-behandelingen het proces ondersteunen. En het is ontzettend belangrijk om goed te kijken naar je leefstijl. Slaap je genoeg? Ontspan je voldoende? Vermijd je stress? Voel je je gelukkig? Al deze dingen helpen verzuring van het lichaam voorkomen en bevorderen het herstel.

Groenten: zoveel mogelijk groene (blad)groenten zoals asperges, avocado, bloemkool, broccoli, alle soorten kool, spinazie, sla, spruiten, komkommer, olijven, prei, uien, bleekselderij, radijs, artisjok, zeewier en rauwe zuurkool. Vermijd zoete en zetmeelhoudende groenten als (zoete) aardappel, wortelen, pastinaak, schorseneer, bieten, erwten en alle soorten bonen.

Vlees en vis: Vlees en vis neem je met mate. Kip en kalkoen zijn het lichtst verteerbaar en minst verzurend. Varkensvlees kun je het beste vermijden. Vette vis als zalm, makreel en haring zijn de gunstigste keuzes qua vis.

Noten en zaden: Gebruik ongebrande, verse noten als amandelen, macademia’s, hazelnoten, pecannoten, pompoenpitten, pijnboompitten en zonnebloempitten. Géén pinda’s, cashewnoten en walnoten! Onthoud: noten zijn lastig verteerbaar en kunnen je systeem daardoor onnodig belasten, eet ze daarom met mate.

Granen: Neem glutenvrije granen als boekweit, amaranth, quinoa, gierst (let op: géén GERST) haverzemelen (dit is iets anders dan havermout), zilvervliesrijst en wilde rijst (géén witte rijst).

Kruiden en specerijen: eigenlijk zijn alle kruiden en specerijen behulpzaam in de strijd tegen Candida, omdat ze helpen je voedsel beter te verteren doordat ze de aanmaak van enzymen stimuleren. Er zijn er een aantal die eruit springen, zoals knoflook en kurkuma.

Oliën en vetten: hier is het vooral belangrijk te kiezen voor koudgeperste olieen en zoveel mogelijk biologisch. Kokosolie en ghee zijn het beste om mee te koken.

Zoetstoffen: alle zoetstoffen dienen te worden vermeden, dus ook natuurlijke zoetstoffen als agave- en ahornsiroop en honing. Zoetstoffen waar de Candida zich niet mee voedt zijn Xylitol en Stevia.

Dranken: drink veel (warm) water en kruidenthee. Er is zelfs speciale ontzurings-thee verkrijgbaar, die helpt bij het ontzuren van je lichaam en dus bij de strijd tegen Candida. Groene en zwarte thee bevatten caffeine, net als koffie. Deze kunnen beter vermeden worden. Geen frisdranken en vruchtensappen; deze bevatten veel suiker. Groentesappen mogen wel, maar let daarbij op dat je de juiste groenten kiest: zoveel mogelijk groen en vermijd zoete groenten als wortelen en bieten. Géén alcohol! In alcoholhoudende dranken zit veel gist en suiker en zijn dus enorme Candida-boosters.

« Suiker: pure Candida-voeding - Ontzuren en ontgiften »