Candida-dieet.nl
Overwin candida met voeding en levensstijl

De kracht van voeding

“Je bent wat je eet” is een veel gehoorde uitspraak. Sommige mensen vinden het vervelend om te horen. Maar het is WAAR! Alle cellen waaruit wij bestaan worden gemaakt van het voedsel dat we eten. Onze spijsvertering is (samen met ons immuunsysteem) het allerbelangrijkste systeem in ons lichaam en onze darmen zijn hierin van cruciaal belang. Wees dus lief voor je darmen, hoe gek dat ook klinkt!

"Hoe doe je dat?" Hoor ik je denken. Goed naar je lichaam luisteren is het begin. Maar helaas zijn veel mensen tegenwoordig ‘immuun’ voor wat ze voelen en pikken ze de signalen, die hun lichaam afgeeft, niet meer op. Ze hebben chronische buikpijnen, opgeblazen gevoel, winderigheid, maagzuur… Vaak accepteren of negeren ze het (‘het is nu eenmaal zo’), slikken een maag(zuur)tablet – en kruipen weer vrolijk achter hun computer. Maar wat als ons lichaam ons iets belangrijks probeert te vertellen? Namelijk dat het moeite heeft met het verteren van het voedsel wat we er zojuist ‘in hebben gestopt’? En wat gebeurt er als we dit jarenlang doen, niet luisterend naar ons systeem, waardoor het continu onder druk staat? Logisch dat er op den duur klachten ontstaan.

Het mooie aan dit verhaal is, dat het ook de andere kant op werkt. Voeding is krachtiger dan je denkt. Hippocrates zei het lang geleden al: “Let food be thy medicine” (laat voeding uw medicijn zijn). Door het eten van de juiste voeding kun je je lichaam van binnenuit genezen. Dit is de enige duurzame manier om Candida te bestrijden. Helaas bestaat er geen ‘quick fix’ - voor het bestrijden van Candida is een lange adem nodig. Trap niet in de valkuil van antibiotica-kuren: deze leveren wellicht een korte opleving op, maar uiteindelijk zijn ze zo verstorend voor de darmflora, dat het probleem er vele malen erger door wordt.

De strijd tegen Candida vereist (blijvende) aanpassingen in je voedingspatroon en leefstijl, die je uiteindelijk ontzettend veel op kunnen leveren. Je zult je blijvend energieker en gelukkiger voelen en als mooie bijkomstigheid raak je ook nog eens overtollige kilo’s kwijt! Lees meer over het Candida-dieet.

« Ontzuren en ontgiften - Candida-klachten »